Thailand 5 – Over slipjes schaamhaar en geld

Een dagje op stap met een “lokale” gids is natuurlijk een stuk makkelijker…
Vanuit Khon Kaen rijden we naar Dirk’s nieuwe stekje in Chum Phae, een 90 tal kilometer in noordelijke richting. Na een stevig ontbijt met garnalen en groentensoep rijden we over een reeks onverharde veldwegen tot aan de rand van een domein. Hier zijn de bouwwerken voor een omheining al gestart, temidden van de rijstvelden.. Bouwvergunningen kennen ze hier niet, dus gewoon een stukje grond kopen en neerplanten waar je zin in hebt.. In dit geval zal het een villaatje worden in Spaanse stijl, met zicht op vijver, rijstvelden en bergen..
De schoonvader werd gepromoveerd tot opzichter en uitvoerder van de bouwwerken, en logeert in een karig hutje aan de rand van het domein.

Gedurende 3 dagen wordt ik gestalkt door Mr. Bean fans… het resultaat van een uit de hand gelopen grapje van Dirk.. die zijn nietsvermoedende echtgenote heeft wijsgemaakt dat de Belgische Mr. Bean himself naar Khon Kaen komt..
Ze loopt al maanden zenuwachtig rond, en vertelt iedereen die het horen wil dat Mr Bean bij haar op bezoek komt ! Met een verplichtte foto’sessie bij elke vriendin, familielid, marktkramer, winkel, massagecenter, politieagent, rijstkweker, bouwmaterialenleverancier… waar we langskomen als gevolg….
We waren gestopt bij de schoonvader en zijn harig kutje.. wat me brengt bij een leuke andecdote..
Wanneer je in Thailand iets gaat kopen, en men kijkt je verbaasd en verlegen aan wanneer je oprecht “mooi” uitslaakt, dan kan je beter even checken of je broek ook niet open staat want “mooi” is het Thaise woord voor schaamhaar..
Maar dit terzijde.. want onze opzichter van dienst verzet op 60 jarige leeftijd nog een pak werk in het nieuwe optrekje van onze vrienden. Menig gespierde dertiger zou jaloers zijn op het postuur van Dirk’s schoonvader… Het is duidelijk dat in deze streek het leven hard is, en de enige manier om te overleven is hard werken.. Dagelijks aan de slag in de rijstvelden tijdens het seizoen… en dat betekend de ganse dag voorovergebogen, hard labeur.
De eerste stap in de nieuwe bouwwerf is een stenen omheining van 2 meter, op een betonnen fundering van 1.20 diep en 1.20 breed, met gevlochten betonijzer, en vervolgens bezet met cement… Een werkje dat de aannemer hier 1200 Bath de lopende meter oplevert.. alle beton en cement wordt met de hand afgewerkt in een kuip.. bij gemiddelde temperatuur van 35 graden.
Een loonwerker verdient hier gemiddeld 150 Bath per dag (3 Euro) Geen vakbond, geen sociale zekerheid, geen pensioen.. Als administratief bediende haal je 200 bath per dag binnen, of 5200 Bath per maand.. want werken doen ze hier 6 dagen op 7 in administatie, en 7 dagen op 7 in het veld of in de bouw!
Geen wonder dat de landbouwers uit deze streek hun knapste dochter klaarstomen om in Bangkok of Phuket te gaan tippelen.. waar ze per dag meer kunnen verdienen dan in de arme Isaanstreek op een ganse maand.
Het leven is hard hier in de Isaan.
Anderzijds zie je massa’s nieuwe brommertjes en talloze glimmende pick-ups rondrijden, en je vraagt je af hoe ze dat in hemelsnaam kunnen betalen ?!
Een Isuzu Dmax of een Mazda B70 pickup kost algauw een 20.000 euro.. of 1.000.000 Bath.. of 6.666 werkdagen ?!!
Om een volle tank brandstof te betalen moet je 10 dagen werken ?
Wel het antwoord is evident.. het overgrote deel kan het niet betalen, en de glimmende voertuigen belanden vaak na 3 tot 6 maanden op de verkoopsmarkt van aangeslagen vehikels.
En aangezien er geen kredietcontrole bestaat, gaan ze de volgende dag gewoon een nieuwe wagen halen, betalen een klein voorschotje.. en zijn weer een paar maand gerust voor er een nieuw beslag van de bank volgt !
De economie draait hier op volle toeren 😉
De levensnoodzakelijke behoeften zijn hier dan ook spotgoedkoop..
Voor een all inclusive restaurant, Thai BBQ of Grill House, betaal je ca 100 bath per persoon, (2 euro), 3 slipjes voor 100 Bath, een mooie BH.. 100 bath, een thaise massage van 2 uur.. 200 Bath
Een kilogram Asperges 20 bath…
De prijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen van eind jaren 60 in België.. Met uitzondering van de luxegoederen zoals wagens, bromfietsen.. Die ca 20 % goedkoper zijn.
De duurste automerken BMW en Mercedes kosten dan weer gewoon het dubbele van de prijs.
Maar genoeg over Baths.. .en over naar de “Bats”..
Tijdens onze 700 kilometer rondhotsen door de Isaan kregen we een paar unieke dingen te zien, die je in geen enkele Lonely Planet of Rough Guide zal terugvinden.
Eén ervan is de “Batcave” aan de zuidelijke kant van het natuurpark Phu Pa Man..
Tegen valavond komen er miljoenen vleermuizen uit de grot gestroomd, die zich tijdens de nacht tot 200 kilometer verder gaan voederen. De schijnbaar onophoudelijke stroom aan vleermuizen vloeit gedurende 45 tot 50 minuten uit de stenen wand en vormt een kilometers lange sliert die zich door de avondschemering slingert op zoek naar voedsel.
Een uniek schouwspel, een geen toerist te bespeuren !

En de “Stone Garden” die we bezoeken op onze route is niet anders.. Het volledige decor is voorbereid om dagelijks een stroom toeristen te ontvangen.. souveniershops, gidsen, museum.. en géén kat te bespeuren.. Zelfs Dirk en It die de Isaan attracties al vele malen hebben bezocht, hebben hier één keer een bus gezien.. Met (hoe kan het ook anders) Nederlandse toeristen.
Nochthans zijn “stone garden” als de “magic caves” beiden in de omgeving van Phu Kradhu park échte bezienswaardigheden, in tegenstelling met wat hun “tourist-trap” benaming doet vermoeden.. De Magic Caves is een aaneensluiting van grotten en rotspartijen, die begroeid zijn met voor ons onbekende boomsoorten en een rijke fauna herbergen.. de vleermuisjes in actie werden daar betrapt. Alle attracties staan in het album aangeduid met GPS coördinaten, maar je kan binnen een paar maanden (jaren) ook bij Dirk terecht in zijn nieuwe guesthouse 😉
Een uitstapje mag je je niet laten aansmeren .. De beklimming van de Mount Buddha ! Na 700 trappen staan ze ons gewoon boven met de wagen op te wachten !!
Maar ja, je moet wat respect hebben voor de lokale godsdienst..
Want die business draait in tegenstelling tot de Katholieke kerk nog op volle toeren !
Je kan geen woning of krot voorbijlopen of er staan geesteshuisjes in de tuin…
Deze herbergen de geesten die hun woning hebben verloren door het feit dat de eigenaar van de grond een woning heeft gebouwd, en de geesten ronddolen op de eigendom.. Mochten er dan toch nog geesten zijn die niet echt tevreden zijn met hun nieuwe huisje in de tuin, dan staat er meestal ook nog een geesteshuisje binnen in de woning..
Deze krijgen uiteraard ELKE dag 2 keer 7 kommetjes vers water, en verse bloemen en kaarsjes..
In ELK dorp staat een tempel als eerbetoon aan Buddha, en de ganse dag door is er een permanente stroom van gelovigen waar die de pastoors bij ons in geen 100 jaar meer hebben gezien..
Dit volk leeft in het teken van hun godsdienst, en dat is bewonderenswaardig… want terzelfdertijd straalt iedereen een zekere vorm van sereniteit uit, een afkeer van conflicten, een echte wil om een beter bestaan te leiden.. Ik mag dan zelf een bloeiende carriere als misdienaar achter de rug hebben, mijn ”olifantenpoten” hadden wellicht een mooiere toekomst in het aanschijn van Buddha 😉
Boven op Buddha mountain beproeven we ons geluk met de genummerde stokjes.. een kokertje waarin een reeks mikado-achtige genummerde stokjes zitten.. Je moet met het kokertje schudden tot er een stokje uitwipt, en dat nummertje voorspelt de toekomst..
“It” gaat als eerste aan de slag, en krijgt voor de 6e maal op rij (in verschillende tempels) ! het nummertje 25.. Wat staat voor “Er wacht jou een rijk, gelukkig en zorgeloos leven, en weinig werk”… Daar zit ongetwijfeld een stukje waarheid in…
Met enige jaloezie en argwaan waar ik me aan het kokertje schudden… en waarempel.. het nummertje 25 wipt voor mijn knieën op de grond… Toffe jongens die Buddhisten !
Kristin wipt nummertje 12.. “Een gelukkige toekomst in crecendo… het gaat langzaam aan beter”
Blij beginnen we aan onze tweede test.. De 3 Buddha’s..
Je knielt voor 3 stenen Buddah en neemt een zeer specifieke vraag in gedachte..
Je denk eerst… “Als ik het beeldje kan opheffen dan is het waar”.. waarop je probeert één van de 3 Buddha’s boven je hoofd te tillen..
Je neemt bij wijze van test dezelfde vraag in gedachte, maar op een andere manier “Als ik het beeldje NIET kan opheffen, dan is het waar”.. en je probeert hetzelfde beeld, of een ander naar keuze op te heffen..
Op zich niet zo’n spectaculaire test, ware het niet dat ikzelf één beeld niet kon opheffen, en It (zo’n 30 kg slanker..) datzelfde beeld als een pluimpje boven haar hoofd steekt, en het beeld dat ik heb opgeheven, bij haar geen millimeter beweegt ?!
Na het controleren op verborgen camera’s blijft er toch wel enige vertwijfeling…
.. terwijl achter ons de 80 jarige zuster van het bloemenkraampje naar het altaar sloft, om de bloemen die we net hebben ge-offerd uit de vaas te halen, en ze terug op haar verkoopstandje te plaatsen..
“Business as usual” denkt ze onverschillig …
Op de terugweg kruisen we nog een kudde leerling – monniken, waarvan de helft nog op zoek is naar zijn ware geslacht.. mogelijk is daar het tekort aan kandidaat-pastoors mee opgelost flitst er door mijn hoofd..
De derde dag in de Isaan spenderen we grotendeels op de lokale markt, waar we deskundige uitleg krijgen over alle ons onbekende vruchten en groenten die er te koop worden aangeboden…, Maar ook de technology megastore heeft heelwat leuke hebbedingetjes staan op de afdeling informatica, digitale notepads, A4 tekenborden aan 30 Euro…
In de Apple store, hangt een groot bord “i-phone”, met daaronder een Thaise tekst…
die na informeren bevestigd dat Apple wereldwijd werkt met het zelfde reklameagentschap..
ook hier nu “niet” verkrijgbaar… Zelfs op de luchthaven in Amsterdam, Zaventem en Bangkok prijken Mega affiches van de nieuwe i-phone 3G “Nu verkrijgbaar bij uw Apple dealer” of (Mobistar in België)… ze zijn enkel het woordje “NIET” vergeten op de affiches… Een “maak-eens-een-klant-blij-met-een-dooie-mus-campagne” die niet veel sympathie opwekt.. zelfs niet bij Apple-fanaten … “mooi” hoor !!
Voor onze all-inclusive grillhouse laten we ons nog verwennen in een echt Thais massagehuis… Mr Bean krijgt de knapste en jongste masseuse toegewezen.. (het heeft zo zijn voordelen om een BT te zijn)…
In de groepszaal liggen we allen netjes op een rijtje, en terwijl onze knedende dames onze pijngrenzen aftasten smeden ze snode plannen voor een koppelingsactie met Mr Bean…
Ondanks weloverwogen argumentatie krijg ik Kristin niet overtuigd om ééntje mee naar huis te nemen.. aan 150 Bath per dag… ;-))
Thaise vrouwen zijn schijnbaar zeer jaloers.. Dirk is nu zo’n 3 jaar in Thailand, en mag van It geen Thais leren… dat zou het hem te gemakkelijk maken om andere contacten te leggen… Dus dan maar Nederlands leren.. En ze trekt al behoorlijk haar plan.. er is een geheim taaltje uit ontstaan waar we na 3 dagen wat vertrouwd mee zijn geraakt…
Aangezien het Thais geen vervoegingen kent, en gebaseerd is op een heel beschrijvende zinsconstructies, levert dit in een analoge Nederlandse vertaling vaak grappige doch efficiënte resultaten op..
Doen van vuil van was; (als ze de was moet doen..)
Zien van man van werk van auto… (als hij naar de garagist moet)
Pak van zak; (In diverse omstandigheden)
Af en toe gecombineerd met een Thaise uitdrukking wordt het nog spannender..
Zo betekent “Piet” : aanzetten, aansteken, aandoen, (voor zowel kleren, licht, knoppen, motoren..
en “Peut” uitzetten, uitdoen, af-zetten..
Als men je ooit vraagt : “Doen van kapot van piet peut van internet…” moet je gewoon even de router van internet uit- en aanzetten, en werkt alles terug…
Hoe dan ook, een stuk eenvoudiger dan wat ze onze kinderen op school hebben geleerd… en net zo verstaanbaar.. na een dag of 3 ..;-))

2 reacties op “Thailand 5 – Over slipjes schaamhaar en geld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: