Thailand 8 – Thai Cooking

Vanuit Shukothai nemen we de snelste route naar Chiang Mai, waar we op zoek gaan naar Jasmine Rice Resort; het guesthouse dat afhangt van de Chiang Mai Cooking school.
Sedert 1993 ontvangt Sompon hier samen met zijn Engelse echtgenote kookgrage buitenlanders om hen in te wijden in de geheimen van de Thaise keuken.
Ik schrijf me in voor één dagje, terwijl Kristin geniet van het Thaise zonnetje en de massage in het prachtig Jasmine rice.
De ochtend start met een sessie vegetable carving, waar ik naarstige pogingen onderneem om een tomaat en een wortel er smakelijker te doen uitzien dan wanneer ze naakt op de schotel lagen.
En waarempel 3 kilogram later begint een tomaat er echt uit te zien als een bloempje, en een wortel als een blaadje. De handigheid waarmee Sompon de gewassen aanpakt zal nog wel een jaar of 10 oefening vergen, maar leuk om even kennis te maken met de basistechnieken.. het zou me niet verwonderen als dit een plaatsje in ons Asian Arts programma krijgt.
Het overige deel van de dag worstelen we met citroengras, gember, ginza, eierplanten, rode pepers, chili, koreanderwortel, bananenbladeren, kokosnoten, oestersaus, vissaus, soyascheten, rietsuiker, bamboescheuten lychees, longan, jujube, mango, vier soorten basilicum, look, kafir limoen, palmsuiler, tamarinde, noodels, tumeric, tofu, sticky rice, currypasta’s en chinese selder om een reeks van 5 gerechten op tafel te toveren, telkens onderbroken met een klassessie en een tasting.

Tot voorkort beperkte mijn woktechnieken zich tot het samen opwarmen van een aantal toevallig samengesprokkelde ingrediënten in een bolvormige pan.. maar blijkbaar heb ik toch een paar zaken gemist 😉
De smaakcombinaties zijn ronduit schitterend.. enkel de voorgeschreven hoeveelheden chili met de nodige voorzichtigheid benaderen, want daar zijn de Thai graag kwistig mee..
Wanneer ik voor de eerste keer de zelfgemaakte Tom Yang Kung (Thaise groentensoep met verse zoetwaterkreeftjes) proef feliciteer ik spontaan de chef !
Voor de kookliefhebbers geef ik graag eens een introsessie.. mijn favoriet uit de reeks is alvast: Gaeng Phed Ped Yang (Red Curry with Roast Duck)
Na deze eerste kennismaking besluiten we om nog een dagje langer te blijven, en tijdens dit dagje langer besluit ik om ook de avondsessie “Masterclass” deel te nemen..
Zowat 22 gerechten later kan ik zeggen dat ik op korte tijd gigantisch veel heb bijgeleerd, zowel op vlak van oosterse kooktechnieken als ingrediënten.. De basis voor vele gerechten blijft hetzelfde en eenmaal je die onder de knie hebt kan je eindeloos combineren.
De Masterclass is een avondsessie van 5 uur, (die aansloot op een dagcursus van 8 uur) waarin we elk individueel een volledig Thais 5 gangenmenu hebben klaargestoomd vanaf de ruwe basisingrediënten. Inclusief het maken van rode currypasta, één van de belangrijkste bestanddelen uit de Thaise keuken. De Masterclass is beperkte groep van 5 deelnemers, in mijn geval een Chef uit Parijs, ééntje uit Barcelona en een koppel uit Los Angeles.
Jammer dat er nog zoveel op de planning staat.. want het loont op zich al de moeite om een weekje naar Thailand te reizen om de volledige 5 daagse cursus te volgen.
Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten.. 3 overnachtingen in het prachtige Jasmine Rice, 2 dagen cursus + masterclass, 2 massages, ontbijten en 2 dinners voor 2 personen… aan omgerekend 295 euro (buiten seizoen wel te verstaan)
Sompon is onder de indruk van … neen niet mijn kooktechnieken !.. maar van de inhoud van mijn fototas, en vraagt ons prompt of we niet wat beelden kunnen maken voor zijn nieuwe website.. wat dan ook gebeurde..
meer weten: http://www.thaicookeryschool.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: